Китай обяви, че решението на САЩ да предислоцира значителна част от военноморските сили в Тихия океан до 2020 година е „неуместно" и призова Вашингтон да уважава интересите на страните в региона, съобщи "Франс прес".

Решението да се разположат повече кораби в Тихия океан и да се разшири военното партньорство в региона - обявено от шефа на Пентагона Леон Панета - отразява американските опасения от нарастващата икономическа и военна мощ на Китай.

Всички страни трябва да се стремят да помагат за защитата и мира, стабилността и развитието в Азиатския Пасифик", каза говорителят на китайското външно министерство Лю Веймин в отговор на въпрос за американското съобщение.

Практиката за укрепване на военното разгръщане и съюзите, с цел да се изтъкнат на дневен ред военните и сигурността, е неуместна", допълни той.

Панета, който взе участие в международна среща по сигурността в Азия, проведена в Сингапур, изтъкна, че стратегията не е в ущърб на Пекин.

Той заяви, че „до 2020 година ВВС на САЩ ще промени днешното съотношение 50 на 50% между Пасифика и Атлантика към 60 на 40% между тези океани".

"Това ще включва шест самолетоносача в региона, повечето от разрушителите, кръстосвачите, бойните катери и подводниците", допълни той.

САЩ също планират да увеличат и военните учения в Пасифика и около района на Индийския океан.

Приветстваме идеята САЩ да играе конструктивна роля в Азиатския Пасифик, допълни Лю.
Той подчерта, че Пекин се надява „американската страна да уважава интересите и притесненията на всички страни в Азиатския Пасифик, включително Китай".

Пекин е критикуван за поддържаната твърда позиция по отношение на териториите от Южнокитайско море. Китай си оспорва територии с редица страни в този регион.