25 фирми и предприятия от хранителната промишленост и здравеопазването в област Търговище са включени в европейската кампания на Агенцията за безопасност и здраве, съобщава БНР. Кампанията ще продължи три месеца. Тя има информационен и инспекционен характер.

Директорът на Инспекцията по труда в Търговище Галина Градинарова обясни, че ще бъдат проверявани фирми и здравни заведения, където има необходимост от често хигиенизиране и мокри процеси и съществува висок риск от злополуки в резултат на подхлъзвания, спъвания и падания. Ще се проверява оценена ли е опасността от подхлъзване и спъване в оценката на риска, какви са подовете и настилките.

Инспекторите ще проверяват също какви препятствия и замърсявания има по подовете, почистват ли и се как. Те ще следят още на работещите осигурени ли са обувки и съответно те подходящи ли са и използват ли се от самите работници.

Градинарова посочи, че проверките ще бъдат насочени и към извършването на товаро-разтоварни работи, където има повече опасности от подхлъзвания, падания и пресичане на маршрутите. След това трудовите инспектори ще проследяват предписанията дали да изпълнени и констатираните нередности - отстранени.

Първите резултати от извършените проверки в петте общини на Търговищка област ще бъдат обявени в началото на следващата година.