ВМРО не спести критиките си към управляващите във връзка с обявената от България подкрепа за еврочленството на Сърбия.

Припомняме, по-рано днес външният ни министър Кристиан Вигенин заяви след срещата си със сръбския си колега Иван Мъркич, че българите желаят най-силно Сърбия да се присъедини към Европейския съюз в сравнение с присъединяването на останалите ни съседни държави. Именно заради това страната ни ще окаже и техническа, и експертна подкрепа на Сърбия по пътя й към Европа.

Управляващите в България трябва да престанат с безотговорните си обещания и безрезервната подкрепа за Сърбия в Европейския съюз, поиска група от ВМРО на спонтанен протест в центъра на София, съобщиха от партията.

Съседката ни първо трябва да покаже, че спазва правата на българите в Западните покрайнини и уважава тяхното изконно право да изучават майчин език, преди да иска от нас подкрепа за еврочленство, допълват войводите.

Младежите причакаха пред Президентството сръбския външен министър Иван Мъркич, преди той да влезе на среща с Росен Плевнелиев.

От партията настояха за пореден път Сърбия да позволи свободното преминаване между двете държави, както и да извърши реформи в управлението си, с които да гарантира, че не преследва българщината на своята територия.

Плакатите „Пътят на Сърбия към Европа е застлан само с добри намерения", „Пътят на Сърбия към ЕС минава през Цариброд и Босилеград" и „Първо спазвайте правата, Европа ще почака", бяха част от подготвената от ВМРО „програма" за сръбския министър.

Недоволство сред протестиращите предизвика и фактът, че визитата на Мъркич бе забулена в неяснота и до късния следобед вчера нямаше никаква информация за програмата и срещите му с българските държавници.