Перуанският президент Олянта Умала обяви извънредно положение в 6 провинции, след като най-малко трима души загинаха по време на протест срещу откриването на медна мина в южния щат Апуримак, предаде "Ройтерс".

Протестиращите поискаха от компанията MMG да наема повече местни служители, както и да съобрази дейностите си в екологично отношение. Според наблюдатели обаче недоволството идва не от страна на местните жители, колкото от тези на по-отдалечени области на страната.

Армията ще се включи в помощ на полицията, за да овладее положението. Това е съобщил вътрешният министър. Вече са изпратени 1500 полицаи и 150 военни. Не искаме повече жертви и пострадали, каза той, като припомни предишни демонстрации, при които демонстрати са нападали полицаи. Органите на реда използват сълзотворен газ и изстрели във въздуха, за да разпръскват събралите се участници.

Според управителя на централната банка, вече са забавени проекти за 22 млрд. долара, което ще доведе и до икономически проблеми. Мината Las Bambas е почти завършена и се очаква скоро да започне работа.