Българските експерти Румен Симеонов и к.д.п. Желю Вълков днес следобед ще отпътуват за Норосийск. Те заминават за мястото на инцидента по нареждане на министъра на транспорта Петър Мутафчиев и ще се включат към комисията, която анализира трагичният инцидент с българския кораб „Ванеса"

Румен Симеонов е ръководител на Звеното за разследване на произшествия в морските пространства и вътрешните водни пътища, а Желю Вълков е началник отдел „Преглед, освидетелстване и регистрация на корабите и корабопритежателите" в Изпълнителна агенция „Морска администрация".

Транспортният министър Петър Мутафчиев призовава всички представители на изпълнителната и местната власт от българска страна да се въздържат от коментари, свързани със спасително-издирвателните действия, без предварително информацията да бъде проверена и подадена от компетентните органи, отговарящи за инцидента.

Целта е да не се подвеждат медиите, роднините и близките на екипажа на „Ванеса", както и цялото общество. Разнопосочната информация не е би помогнала на никой в подобна кризисна ситуация, се посочва в писмото от Министерство на транспрота.

От там съобщават още, че министърът на транспорта Петър Мутафчиев е потърсил връзка с министъра на транспорта на Русия Игор Левитин и украинския си колега Йосип Винский за обсъждането на предприетите мерки и действията при създалата се кризисната ситуацията, вследствие на влошената метеорологична обстановка.

Припомняме, в момента временно е преустановено издирването по въздух и вода на българските моряци от потъналия товарен кораб „Ванеса". Заради силно влошените климатични условия издирвателните операции продължават само по суша.