Петима телефонни измамници са задържани при съвместна полицейска акция, в която се включили служители от ГД „Криминална полиция" и на ОДМВР в Пловдив и Плевен. Операцията е проведена със съдействието на СДВР и областните дирекции в София и Ловеч под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив, съобщават от пресцентъра на МВР.

Четирима жители на град Левски са закопчани непосредствено след извършване на телефонна измама на жител от село Пасарел. Той им предал 2000 лева. И четиримата задържани са криминално проявени и осъждани. Те били арестувани в близост до ловешкото село Горско Сливово в ползвания от тях автомобил „Фолксваген".

Униформените са иззели вещи и предмети, свързани с осъществяваната от „ало" измамниците престъпна дейност - множество SIM карти, мобилни телефони, картодържачи и други.

Освен това в Божурище е задържан и 34-годишен столичанин, който бил ползван от групата като „куриер". У него също са открити и иззети мобилни телефони, SIM карти, както и отнетата по измамен път парична сума.

Установено е, че е съпричастна към осъществяването на измами и опити за измами на територията на Пловдивска област и София, които в момента се разследват. Измамниците са използвали познатата схема с позвъняване на случайно избрани телефонни номера и въвеждане в заблуждение на жертвите, че техен близък е пострадал при катастрофа и се нуждае спешно от пари за скъпоструваща хирургическа интервенция.

Петимата мъже са задържани за срок до 24 часа, а работата по разследване на престъпната им дейност продължава.