Свърши се с юнака на коня, който решава всички проблеми, заяви червеният лидер Станишев в предаването „България говори" по NOVA.

По думите му е свършено с представата, че има месия, който да ни реши всички проблеми - „Край с универсалния спасител и юнака на коня".

БСП са наясно какво ще заварят след управата на ГЕРБ и затова обещанията, които социалистите дават предизборно са много ясно премислени, защото според Станишев в много отношения положението в страната е по-тежко от 1997 г.

България се нуждае от ясно програмно правителство на националната отговорност, с широка парламентарна подкрепа", каза още председателят на БСП, подчертавайки, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна - „Как да се съберем с хора, докарали ни до фалит. Политиката не е игра, не е някакво мачле, поне за мен. Това е сериозно нещо и трябва да се отнасяш сериозно към него".

Станишев е на мнение, че следващото правителство не трябва да е тяснопартийно. "Аз няма да бягам от своята отговорност, нито моята партия, ако спечелим изборите, но ще се стремим към едно отворено към обществото правителство", увери той.

Първите мерки на правителството след изборите трябва да са спасителни и стабилизационни. След това ще дойде повишаването на доходите", каза Станишев и припомни предложението на левицата за въвеждане на социално защитени цени на тока.

По думите му, също така, е необходима промяна на работата на парламента, тъй като през последните три години парламентът бил смазан и заличен.

Което и правителство да дойде сега, то ще бъде контролирано от парламента, както е редно в една парламентарна република", увери социалистът. „Не желаем да превземем и да окупираме властта за нас. Тя е само цел да постигнем някакви цели - икономически, социални, политически", допълни червеният лидер.

„Имаме ясен план за действие и за първите 100 дни, за първата година и за целия мандат", заяви Сергей Станишев, като припомни, че в 41 НС са били приети близо 70 лобистки закона. В кой мандат е имало подобна тенденция, запита още той.

Стана ясно още, че до вторник ще бъдат обявени предложенията за водачи на листи на БСП, като Станишев не отговори пряко дали Румен Петков ще бъде водач на листа в Плевен, но посочи, че Румен Петков е политическа фигура в БСП със своите сериозни качества.

Лидерът на БСП допълни, че за него е важно водачите на листи да бъдат хора с ясни позиции, които могат да допринесат за работата на парламент, който е ефективен и да допринесат за максимално доверие в това, което БСП предлага.

Важно е хората, които се извеждат напред, да се ползват с максимално доверие, подчерта той и отрече в БСП да върви чистка.

"Аз не съм привърженик на този подход. В БСП върви един процес на обновяване. В последните два дни се срещнах с всички областни ръководства в нашата партия. Като цяло настроението на нашите членове е много взискателно към нашите кандидати за народни представители, много по-взискателно от всеки друг път", допълни Сергей Станишев.

Лидерът на червените също така призна в ефира на Нова тв, че очаква второ дете.
„Да чукам на дърво, засега всичко е наред. Бременността на Моника минава нормално".