САЩ и Израел считат Иран за един от главните проблеми в Близкия изток.

Това се казва в съвместна декларация на заместник държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнбърг и заместник-външният министър на Изарел Дани Аялон, цитирана от РИА Новости.

"В рамките на днешния стратегически диалог страните обсъдиха много теми. Но очевидно, че Иран представлява един от най-сериозните проблеми, с който си имаме работа в Близкия изток. Продължаващото неспазване от страна на Иран на международните задължения по ядрената програма, както  и оказването на помощ на терористични групи, сериозно безпокоят нашите две страни и цялата международна общност. Продължаващите опити на международната общност да повлияе върху действията на Иран - чрез натиск или чрез призив към диалог - са критично важни за промяна на стратегическия курс на Иран и предотвратяването на получаване на ядрено оръжие", се казва още в изявленеито.

В документа се подчертава още, че е важно да се продължи стратегическият диалог между САЩ и Израел, доколкото по мнението на двете страни, диалогът е добра възможност за обсъждане на широк кръг от международни проблеми на високо равнище.

"САЩ и Израел възнамеряват да продължат съвместната си работа над укрепване на стабилността в региона...САЩ и Израел изтъкнаха стремежа си към постигане на траен мир между Израел и Палестина, както и между Израел и всичките му съседи", се казва още в декларацията.