ДПС е за бърз достъп на вложителите до спестяванията им в гарантирания им размер, тази позицията на партията отново потвърди Йордан Цонев по време на дискусията в парламента за КТБ и доклада на БНБ.

От началото на кризата се говори за тази банка като банка на властта, посочи депутатът. Затова и партията иска да се разкрият ВИП кредитополучателите. Истината за банката трябвало да стане достояние на обществото. Този модел не бива повече да се повтаря, този модел е престъпен, каза депутатът от ДПС.

Такъв удар на банковата система не е нанасян от началото на прехода, смята още Йордан Цонев. 2,5 милиарда долара е обезценката на спестяванията на хората през 97-ма в 17 банки."Сега имаме 5,5 милиарда лева. Това е тежък икономически и финансов удар", подчерта той.

Това е моделът „Кой", дайте да го разплетем, настоя Йордан Цонев. Той се закани да разобличи задкулисието и то с имена.

Ние ще наблюдаваме много внимателно механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност, закани се депутатът от ДПС.

Той предупреди, че един кръг в парламента придобива влогове. Ще видите къде е връзката, ще видите кой иска фалита на КТБ, предупреди Йордан Цонев и допълни, че съмненията им са, че въпросният кръг се върти около сегашния директор на Фонда за гарантиране на влоговете.

Проблемът КТБ не е единственият проблем пред българската банкова система, заяви от трибуната и заместник-председателят на НС Янаки Стоилов. Ние сме пред тест, смята той. От това как ще се разреши този проблем, според него, ще стане ясно каква ще е стабилността на банковата ни система.

Очаквам, че днес няма да се формира коалиция на гузната финансова съвест, която да подкрепи този проект, изрази надежда Янаки Стоилов. Той настоя за такова решение, което да защитава българските интереси и финансовите ни институции.

Вежди Рашидов също не остана безучастен към темата. Явно добре разделяме данъкоплатците от вложителите, предположи той. Искате да кажете, че вложителите не са данъкоплатци, учуди се Рашидов. Разделяте държавата от българския народ, убеден е депутатът.