Международната конференция в италианската столица по конфликта в Ливан завърши без споразумение по условията и стъпките за решаване на конфликта в Ливан и без призив за незабавно прекратяване на бойните действия, предадоха световните медии.

Участниците в конференцията изразиха решителността си да работят за постигане спешно прекратяване на огъня.
Прекратяването на огъня трябва да е трайно, продължително и постоянно, се казва в общата декларация, която бе прочетена от италианския външен министър Масимо д'Алема.

На пресконференцията след разговорите американският държавен секретар Кондолиза Райс каза, че участниците в срещата подкрепят разполагането на международни сили в Южен Ливан с мандат на ООН, като посочи, че предстоят още срещи за уточняване на начина на действие на силите и тяхната мисия.

Ливанският премиер Фуад Синьора и външните министри на САЩ, страни от Близкия Изток и от Европа се срещнаха в Рим, за да обсъдят начини за спиране на конфликта, продължил 15 дни и отнел живота на 418 души в Ливан и 42 израелци, предаде Ройтерс.

На конференцията не бе поканен Израел, нито представители на Хизбула и техните съюзници Сирия и Иран.

Очакваше се лидерите на арабските страни да поискат бързо постигане на мирно споразумение, отбелязва агенцията, но Вашингтон и някои страни от ЕС смятат, че условията все още не са подходящи за дълготрайно примирие.

Италианският министър-председател Романо Проди изрази надежда, че разговорите ще разрушат „кръга на насилието" чрез решения за сигурността, за осигуряване на хуманитарен кордон за помощи за цивилните граждани и дебати за разполагане на международни сили на израелско-ливанската граница.

Преди конференцията френският външен министър Филип Дуст-Блази заяви, че страната му предлага проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава първо да се прекратят военните действия, а след това за се водят политически преговори.