Акция във Фейсбук #ПейWithMe събира общо 100 лева на жълти стотинки, които да дадат на министъра на културата Вежди Рашидов, за да напусне поста си. В четвъртък от 18 часа пред сградата на Министерството на културата хората могат да изразят отношението си към министър Рашидов.

На страницата в социалната мрежа се приканват желаещите със следния текст:

"Уважаеми данъкоплатци,

нека дарим 100 лв. на министър Вежди Рашидов, за да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята. Всеки е добре дошъл да дари 1, 2 или 5 стотинки в шапката за министъра.

Очакваме най-вече артистите, художниците и музикантите да се присъединят към благотворителната акция #ПейWithMe", гласи съобщението.

Повод за тази акция бяха думите на министъра в телевизионно интервю, в което той демонстрира своето отношение към оперния певец Георги Петров, който бе уволнен от хор "Йоан Кукузел", защото поиска достойно заплащане за труда си.

Вчера министърът на културата, чиято майка бе народна певица, каза по адрес на тенора Петров: "100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може", каза Рашидов, който уточни, че хорът не е държавен, а е помолил диригента да участват, защото са „прекрасни певци".

В коментарите на страницата във Фейсбук има най-различни мнения.

Някои твърдят: "Вежди няма да има нужда от стотинки, защото цесиите му ще минат!
СГС обяви начална дата на несъстоятелност на КТБ -6 ноември. БНБ искаше да е от 30 септември, ама тогава цесиите на Вежди, нямаше да имат шанс, защото са осчетоводени през октомври от квесторите, а само цесии преди датата на несъстоятелността имат шанс да не паднат в съда. Подозирам, че цесии след 6 ноември няма да има, поради факта, че лиценза на банката бе взет на тази дата", четем сред коментарите.

Под снимка с плаката на тракийските съкровища четем следния коментар: "Оказва се, че това никак не е било благотворително мероприятие в прослава на родината, а чисто и просто комерсиално арт събитие на цена 20 € билетчето.

Бай Ганьовците се похвалиха, че в катедралата е имало 1200 човека х 20 € = 24.000 € приходи

Въпросът е ‪#‎КОЙ прибира парите от това събитие, което иначе е ЗА ПРЕСТИЖ, А НЕ ПАРИ. И колко от тези 24.000 € ще бъдат в полза на хористите "Йоан Кукузел Ангелогласния". И още, и още, и още въпроси...", припомня авторът.

Някои са по-балансирани в изказванията си: "След като никога никой досега не е реализирал конкретна политика, законодателна инициатива или каквото и да е друго отношение в определени насоки на културата, защо проблемът се превръща в проблема "Рашидов".

Защо този човек (@Коала Монах) не обясни по същество какви са проблемите на хоровата музика. Нали се бие в гърдите, че "отдавна е в пеенето". И да каже ние искаме такава политика, ние искаме такова отношение, искаме това и това, а не - искаме пари, искаме пари. И изобщо какво трябва да прави един министър на културата? Да отиде и да пита всеки един от хористите "ти пари искаш ли?"

Или вулгарният въпрос "Каква ти е цената?" Това да не са елитни проститутки, че да имат цена? И стига с тази представа, че всеки управляващ е седнал на кацата с пари и може щедро да раздава на всеки, който поиска. Това е социализъм. Говорете за принципи и политики, не за Рашидов или Филанкишиев. Стига със сталинската максима Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем!"