Повече от 800 българив цялата страна се водят за безследно изчезнали, съобщи Би Ти Ви.

Министерството на вътрешните работи използва целия си ресурс, за да ги открие, съобщи главният секретар на МВР Илия Илиев.

Възобновената полицейска работа по повечето от случаите даде резултат, защото бяха сформирани екипи от оперативни работници, дознател и прокурор, който следеше нашите действия и даваше указания, поясни Илиев.

През октомври е открит трупът на 32-годишната Марияна Илиева, обявена за общодържавно издирване през 1995 г. Нейният съпруг Тошко Илиев е направил пълни самопризнания и е посочил мястото, където е заровил тялото. Жената е била удушена в семейния автомобил.

Извънбрачна връзка на Илиев е най-вероятният мотив за убийството, уточни окръжният прокурор Георги Коларов.

Полицията е разкрила и най-стария случай- на човек, чиито следи се губят през 1989 г.

Останките на Богомил Христов, роден през 1954 г., са открити заровени в землището на тервелското село Главанци през 2003 г.

Оттогава са направени три ДНК-експертизи, като последната по безспорен начин доказва самоличността на трупа.

Установено е, че съпричастност към убийството имат съпругата и брат й, които чрез Интерпол са обявени за издирване.

Сред разкритите случаи е и този на 82-годишния Васил Иванов.

Трупът му е открит в недостроен кладенец в добричкото село Приморци. Възрастният човек е имал здравословни проблеми. По тялото не са открити улики за насилие, съобщи още главният секретар на МВР.

Други трима добричлии, обявени за общодържавно издирване, са живи и здрави.

Израсналият в сиропиталища Стоян Райнов се е укривал умишлено заради издадена срещу него присъда от Районния съд в Елхово. Той е бил издирван и от военно-отчетния отдел в същия град. Мъжът е открит в област Варна.

Петко Еленчев, който е в неизвестност от миналата година, се е укривал от близките си. През пролетта на тази година е открит в курорта Свети Влас. Родителите му са уведомени.

Вилдан Казимова също умишлено не е поддържала контакт с близките си. Чрез Интерпол тя е открита в Италия. Жената категорично заяви, че не желае адресът й да бъде огласяван и полицията ще се съобрази с това, коментира главният комисар. Той се се срещна с родственици на безследно изчезнали хора в Добрич.

През последните 18 годинив областната полицейска дирекция в Добрич са обявени за издирване 52 лица на възраст от 18 до 35 години. Междувременно до 2007 г. 36 от безследно изчезналите са открити.

По неразкритите все още случаи екипите на МВР продължават да работят, заяви Илия Илиев.