"Фицо: сестрите са престъпнички" - това е заглавието на най-четената новина в интернет страницата на словашкия вестник "Сме", информира БНР.

Сайтът отбелязва, че като е използвал думата "престъпнички", словашкият премиер косвено е признал либийския съд, който иска смърт за българските медицински сестри и палестинския лекар.

Словашкият вестник припомня, че демократичният свят отхвърля присъдата и смята целият процес за политизиран и несправедлив.

"Сме" допълва, че думите на Фицо са разгневили България, която смята сестрите за невинни и цитира българския посланик в Братислава Огнян Гърков, заявил пред словашката информационна агенция СИТА, че не вярва премиерът да е казал подобно нещо.

Изданието помества обяснението на Фицо, че е казал "престъпници", защото в наказателното право този термин широко се използва за обвиняемите.

Вестникът предлага обаче и коментара на юриста Юрай Колесар от братиславския университет "Ян Коменски", който отхвърля това твърдение на Фицо, като отбелязва, че "престъпник" се използва само за човек, който има доказана вина.