В неделя и понеделник "България ЕР" ще превози всички чуждестранни туристи, които заради неуредени финансови взаимоотношения между туроператора им "Алма тур" и авиокомпанията останаха блокирани в страната ни.

Това съобщи изпълнителният директор на авиопревозвача Янко Георгиев.

По информация на генералното консулство на Русия във Варна, цитирано от руските медии, 280 са туристите, които все още не могат да се примерат по родните си места.

Руското министерство на туризма изразява сериозното си безпокойство от ситуацията, при която „фактически туристите от Русия са станали заложници на спор на домакинстващи субекти, което е напълно недопустимо", заявява Москва.

В късния следобед в неделя ще има три полета до прибалтийските републики, а в понеделник по разписание ще бъдат изпълнени още три полета до Москва и Санкт Петербург.

Няма нищо ново по отношение на преговорите с "Алма тур", но дори и в момента се подготвя среща с техни представители, допълни Георгиев и подчерта, че компанията е взела това решение, за да не се накърнява повече имиджа й на национален превозвач и на българския туризъм като цяло.

Руските туристи, които станаха заложници на финансовия спор между "България ер" и "Алма тур", възнамеряват да търсят правата си в съда.

Съдебните искове ще бъдат заведени срещу туристическата компания "Алма Тур", която е прибрала парите за билети, но както се оказа в последствие, те не са стигали навреме до авиокомпанията.

Припомняме, че кризата с туристите на бургаското летище започна в петък след като авиокомпанията съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур".

Причината е, че полетите не са били платени. Освен това туроператорът има дълг 7 милиона лева към авиокомпанията. Вчера официалните власти в София и Москва изпратиха свои представители за разрешаването на проблема.