Шепа еколози и природозащитници се събраха на протест пред Върховния административен съд в защита на незаконното застрояване на връх Перелик. Делото във връзка със незаконното застрояване на върха и защитените зони, които попадат в територията на "Натура 2000", бе отложено за края на месец октомври.

Природозащитниците и техният адвокат обясниха, че става въпрос за частен инвеститор, който е получил земята чрез заменка. Показаха й снимки на построено луксозно заведение за обществено хранене, което се намира в непосредствена близост до връх Перелик.

Природозащитниците настояват тази територия да бъде обособена като защитен природен резерват и да се забрани този строеж. Делото се води от 2007 година и сега е стигнало до последна инстанция.

Екоминистър Нона Караджова е издала заповед, с която строителството там се забранява. Частният инвеститор обаче обжалва решението на Министерство на околната среда и водите пред Върховния административен съд.

Природозащитниците са се обърнали към Европейската комисия и очакват експерти да направят оглед на мястото и на обекта на 1 юли.

Природозащитниците бяха разпънали плакат на входа на ВАС - „Да запазим Перелик такъв, какъвто е". Адвокат Александър Коджабашев съобщи, че делото продължава на 25 октомври.

„Стратегическият крупен инвеститор с един завод за пластмасови изделия и заведение в центъра на Смолян е започнал незаконно строителство, въпреки че терените са му дадени със заменки, са включени в зона „Натура 2000", обясни адвокат Коджабашев.
По думите му, съвсем логично е Кирил Асенов - собственикът на заведението, да направи опит да обори заповедта на министър Нона Караджова.

Адвокатът обясни, че съдът днес е конституирал като заинтересовани страни на страната на министър Караджова 5-6 организации и фирми с горски площи, на които се развъждат защитен вид птици.

Не бива да се драматизират нещата", коментира защитникът и обясни, че прокуратурата е изразила становище, че искът е недопустим, тъй като министърът вече се е произнесъл за нецелесъобразност.

По думите на Коджабашев все пак съдът иска да се увери, че министърът ще получи пълен набор информация по казуса.
„Кирил Асенов има и 25% участие на гори от община Смолян. Ще докажем правния си интерес. Няма проблем. Будете уверени, европейския закон ще възтържествува", категорично заяви адвокатът.

Васил Къдринов от природозащитниците обясни, че Евдокия Манева е информирала европейските институции, че на това място няма никакви сгради.
Комитетът по петиции беше много ядосан, за това тук ще дойде мисия на 1 юли тази година", посочи Къдринов.

Той съобщи, че няколко евродепутати ще посетят обекта и ще могат да се уверят с очите си, че там действително има постройка.
Тази вила Кирил Асенов я поставя като селскостопанска постройка, а Евдокия Манева казва пред европейските институции, че там няма нищо", посочи Къдринов.

Той обясни, че на тази вила се провеждат луксозни срещи на българската олигархия и на министрите, които са му подарили тази земя.
Семейство Паси например, които много хвалят този човек", посочи природозащитникът.

Искаме този възел да се разплете, там да бъде направен природен резерват и Кирил Асенов да върне на българската държава земята, която му е подарена", категорични са еколозите.