Терористичната групировка "Ал Шебаб" е атакувала военна база на Африканския съюз, която се намира в южната част на Сомалия, на около 90 км от столицата, предаде BBC. При атаката са загинали най-малко 70 военни.

Съобщава се, че първо е извършен самоубийствен атентат пред вратите на базата, а бойците са установили контрол след тежките сражения. Военните са се изтеглили, но по-късно са успели да си върнат контрола.

Местни жители също потвърждават за боевете. Те са преброили поне 20 трупа след сраженията.

Според източници от Африканския съюз, ситуацията в Сомалия е твърде усложнена и все още е трудно да се потвърди със сигурност развитието на събитията и дори броят на убитите и ранените.

Групировката твърди, че държи под контрол два града в южната част на страната, което се потвърждава и от губернатора. Според него, армията се е оттеглила и джихадистите са завладели градовете.

Групировката "Ал Шебаб" е известна със серията си подобни кървави атаки в Сомалия и Кения. В Сомалия групировкаконтролира голяма част от южните райони на страната от 2011 година насам. Атаките в Кения са с цел наказание на властите за нахлуването им в Сомалия.