От септември и учителите ще се обучават. Учителите от детските градини и от основните класове започват курсове по религия. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева за "Новинар" след среща с патриарх Неофит.

Духовният глава на България Негово Светейшество патриарх Неофит заедно с председателя на КНСБ Пламен Димитров и с Янка Такева са обсъдили възможностите за въвеждане на задължително изучаване на подобен предмет в българските училища.

Преквалификацията е организирана от КНСБ и Българската православна църка (БПЦ), като целта е преподавателите да бъдат въведени по-обстойно в духовната материя.

"Първоначално в курсовете ще се включат преподаватели до 4-ти клас, а от април тази възможност ще имат и техните колеги по история и философия, които възпитават по-големите деца", обясни Такева.

Тя добави, че занятията ще бъдат водени от теолози и свещеници, които са най-подготвени в религиозната материя. След успешно приключените курсове учителите ще могат да преподават "Религия" на малчуганите.

"Около 45% от учениците имат желание да изучават религия. Освен това родителите им искат децата да имат широки познания в тези области", заяви Такева.

От Българската православна църква заявиха пред "Новинар", че искат предметът да стане задължителен, като уточниха, че всеки ще има право да избира дали да изучава християнство или ислям.

Според духовенството това е полезно за подрастващите, които имат нужда да получат нравствено възпитание, за да бъдат пълноценни и достойни личности. Освен това религията би им помогнала да формират морални ценности и да различават доброто от злото.

Подобен предмет се изучава и сега, но е свободно избираем и много често се преподава в неудобно за децата време, посочиха от Светия синод.

Според царковните среди, решението за въвеждане на подобен час е изцяло политическо и от години се водят разговори с Министерството на образованието по тази тема. Въпреки това нямало категорична позиция от просветното ведомство.

Междувременно на срещата патриархът е поставил и въпроса за тревожната практика българите да работят през почивните дни.

Според главата на българската църква събота, неделя и другите празници са отредени от Бог за възстановяване на духовните и физическите сили. В последните години обаче това право на трудещите се било погазено от работодателите.

Синдикатите и Светият синод се обединиха около мнението, че трябва да се предприемат незабавни мерки тази практика да бъде ограничена само до сферите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес.