еmaxpress

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за МВР.

Проектът включва структурни промени, свързани със закриването на министерството на извънредните ситуации и съответно прехвърлянето на „Гражданска защита" и националната система 112 в МВР.

Освен това ще бъде възстановена ГДБОП. Целта е по-ефикасно противодействие на престъпността.

Предвижда се още създаването на самостоятелна дирекция „Миграция" и „Български документи за самоличност", които до сега бяха част от главна дирекция „Охранителна полиция".

Ще бъде създадена и самостоятелна дирекция „Международни проекти" за управление и контрол на средствата от ЕС.

Предвиждат се и промени в разпоредбите за информационната дейност, а също и промени в регламентирането на синдикалната дейност на служителите на МВР.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че с промените ще бъде подобрено оперативното сътрудничество между службите в МВР.

Против проекта се обявиха от БСП и ДПС. Резерви и несъгласия изразиха и представители на Синята коалиция. Депутатите на РЗС напуснаха пленарната зала при гласуването, за да не гласуват „против".

Михаил Миков от БСП определи част от промените в закона като регрес. С промените няма ясно разграничение между политическото ръководство и професионален състава, изтъкна Миков и подчерта, че това е стъпка назад.

Структурната промяна с ГДБОП според него е с цел пряко подчинение на политическото ръководство.
Миков изрази неодобрение и по отношение на промените, отнасящи се до досъдебното производство.

Емел Етем от ДПС определи промените в закона като недобре свършена работа и като основен недостатък изтъкна, че в закона остава неуредена превантивната дейност.

Тя е категорична, че встъпителната дейност изисква отделна структура и че не бива механично да се прехвърлят служби.

Йордан Бакалов от Синята коалиция изтъкна, че с промените ще се увеличи централизацията в МВР и отбеляза, че това е в противоречие с декларираните намерения преди изборите от ГЕРБ.

Като цяло промените той определи като козметични, повърхностни, частични. Според него с връщането на ГДБОП не само, че няма да се избегне дублирането на функции, а напротив - ще се засили.

Бакалов смята, че промените в закона трябва да са временни до приемането на изцяло нов закон.