Махмуд Абас се е обърнал към президента на Швейцария с молба да бъде свикано спешно общо събрание на страните, подписали Четвъртата Женевска конвенция за защита на гражданското население по време на война, на което да бъде определена международна протекция за народа на Палестина.

Това е част от дипломатическите действия, които президентът Абас предприема във връзка с драстичната ескалация на насилието от страна на Израел върху мирното население в Ивицата Газа през последните дни.

Това съобщи извънредният и пълномощен посланик на Държавата Палестина в България д-р Ахмед Ал Мадбух на нарочна пресконференция.

Към днешна дата загиналите от ракетния обстрел палестинци са над 100, голямата част от убитите (около 75%) са деца, жени и възрастни хора. Разрушени са 468 жилища, от които 88 напълно и 380 частично.

Посланикът отхвърли внушенията, правени от Израел, че мирните жители са използвани като „жив щит" от страна на Хамас. Той подчерта, че Ивицата Газа е най-гъсто заселеният район на Земята, така че при подобен масиран обстрел загубата на хора е неминуема.

Посланикът посочи, че при всяка ескалация на конфликта, така както беше през 2008-2009 и през 2012 г., Израел използва един и същ претекст за началото на военните си действия. В конкретния случай това беше смъртта на тримата младежи от незаконните селища в Източен Йерусалим. За истинска причина на новия кръг от военни действия посланикът посочи създаването на правителството на националното обединение на Палестина.

Отвличането и запалването на 15-годишното палестинско момче от Йерусалим д-р Ал Мадбух сравни с действията на нацистите в концлагерите през Втората световна война, като изрази съжаление от факта, че автори на това престъпление днес са наследниците на онези, които жестоко пострадаха от Холокоста.

Посланикът още веднъж повтори апела Израел да престане да убива беззащитни цивилни граждани в Ивицата Газа.