Договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г.
Това заяви пред журналисти на извънреден брифинг министърът на икономиката и туризма Делян Добрев.

Министърът викна медиите във ведомството си, за да отговори на изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, който по-рано днес заяви, че повишаването на цената на тока е отговорност изцяло на премиера Бойко Борисов.

Договорите са подписани в присъствието на тогавашния премиер Иван Костов", заяви министър Добрев по повод изказване на лидера на ДСБ, че министър-председателят Бойко Борисов се опитва безочливо да поддържа тезата за Марица-Изток 1,3 и договорите за тях, подписани при правителството на ОДС.

Договорите са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят. "Марица-Изток" 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. и до 2027 г. ние ще плащаме над 100 лева електроенергия от "Марица-Изток" 1, посочи Добрев.

"Опитват да намерят най-различни аргументи за оправдаване на покачването на цената на електроенергията, само и само да не се говори за сключените дългосрочни договори за Марица изток 1 и 3 с аргумента, че не Костов, а някой друг определял цената", заяви Делян Добрев.

Министър Добрев представи пред медиите въпросните договори и обясни, че са конфиденциални и затова не могат да бъдат раздадени копия на всички, но се вижда датата, на които са подписани - 13 юни 2001 г., ден сряда, а в ден неделя - същия месец, същата седмица са парламентарните избори в България, спечелени убедително от НДСВ.

В края на миналата седмица ДСБ реагираха остро на коментар на Борисов по време на правителствено заседание, в който той обвинява Костов за Мариците.
Тъмносините определиха това за некомпетентност и лъжа, заявявайки, че не Костов, а по времето на НДСВ са подписани договорите с тецовете.

По-рано днес, на брифинг в централата на ДСБ, Иван Костов коментира отново обвиненията на Борисов:
Това, че той (Б. Борисов, б.р.) се опита абсолютно безочливо да поддържа тази своя теза ни кара, пресцентъра на Демократи за силна България да му изпратим справка за времето, когато са подписани и сключени тези договори, които той има в предвид.
И нека той да се съгласи, тези договори, дори тези, които са сключени от правителството на Симеон Сакскобурготски, с двама министри на енергетиката - единият е Милко Ковачев, другият е Мирослав Севлиевски, да бъдат извадени на бял свят, да се види кой ги е подписал.
Ние понеже знаем кой ги е подписал, ще изпратим тази информация и се надяваме, че ще спре да лъже така безочливо.
Но той лъже, принуден да прикрие собствените си следи - следите от неговата нерешителност и неговата некомпетентност са толкова големи, че просто не могат да бъдат прикрити вече.