Първи случай на Е.коли в Швеция. Шведските здравни власти съобщиха, че са идентифицирали първия случай на заразен в самата страна пациент с Ешерихия коли - опасната чревна бактерия, която уби 48 души в Европа.

Шведският институт за контрол над заразните болести посочи, че това е първият регистриран случай в Швеция, който няма пряка връзка с Германия. Според института все още не е ясно как пациентът се е заразил.

Швеция досега бе съобщила за 53 случая на инфекция, включително 18 случая на усложнения, които могат да доведат до остра бъбречна недостатъчност.

Всички те бяха свързани с Германия.

По-рано бе съобщено, че смъртоносният щам на бактерията е отнела живота на още четирима души в Германия, с което общият брой на починалите достигна 48 души.

Утре във Франкфурт здравният министър Даниел Бар и представители на всички провинции ще обсъдят мерките срещу епидемията, допълнително финансиране, както и приемането на програма за улесняване на донорството.

Междувременно бе разпространена информация, че със смъртоносната бактерия са се заразили трима ученика на възраст от 8 до 11 години в Източна Вестфалия. Освен това трима души от персонала на стола на училището също са хванали смъртоносния вирус. Това бе причината здравните власти да затворят учебното заведение, докато тече инкубационният период.

Предполага се, че заразата е тръгнала от хранителни продукти или от училищната тоалетна.