Прави се анализ доколко подписаното от вече бившия изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов ангажира България по проекта АЕЦ "Белене".

Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на излизане от МС.

Вчера изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов беше уволнен, а министър Трайков не пожела да коментира дали Първанов е замесен в корупция.

Красимир Първанов е уволнен, защото е подписал допълнение към споразумението с руската страна за АЕЦ "Белене".

Трайков не разкри подробности около документа, но заяви, че Първанов го е подписал без разрешение и в противоречие на меморандума за разбирателство с руската страна за тримесечно договаряне.

"Има решение на Съвета на директорите на НЕК от 31 март, с което се дава разрешение на изпълнителния директор да подпише документ 12 след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма, въпреки това изпълнителният директор е подписал. Отделно от това, изрично му забраних да подписва точно този документ", каза Трайков, допълвайки че БЕХ също не подкрепя решението и не стои зад него.

Въпросният документ, допълнение 12, изисква страните да подпишат договора за втората ядрена централа до два месеца, но не предвижда какво следва, ако няма парафиран договор. Това не означава, че ще строим АЕЦ "Белене", разясни министър Трайков.

"Очевидно има излизане от мандата. Има подписан документ. Моето категорично становище, което ще отстоявам, независимо от това какво е подписано, е, че решение за „Белене" трябва да има след изчистване на абсолютно всички открити въпроси - и на сигурността, и на цената", каза Трайков.

Допълнението очевидно противоречи на политическия мандат, даден от министър-председателя за тримесечен мораториум по проекта „Белене", каза Трайков.

Самият той не е наясно защо точно Първанов е подписал допълнението.

"Не се задълбочих в душевните му мотиви. Смятам, че органите, които имат за задача да поддържат законността в страната, ще имат конкретни и добре обосновани въпроси", отбеляза още министърът.

Няма да има преговори по същество за АЕЦ "Белене" на заседанието на смесената българо-руска икономическа комисия в Москва, заяви министър Трайчо Трайков.

По думите му темата ще бъде коментирана, но на това ниво няма да се преговаря. Ще бъдат обсъдени широк кръг от въпроси - в икономиката, транспорта, земеделието, търговията, енергетиката, туризма.