В централата на Българския Червен кръст се състоя дарителска среща в помощ на засегнатите от разрушителното бедствие в Хаити.

Председателят на БЧК Христо Григоров, генералният директор д-р София Стоименова и членовете на Националния съвет на организацията посрещнаха представители на различни организации и общества в България.

Всички те споделиха, че са обединени от една кауза - да помогнат на бедстващия народ на Хаити.

На срещата стана ясно, че е започнала дарителска кампания и събиране на средства сред членовете на техните организации, които ще бъдат преведени в набирателната сметка на БЧК.

„Независимо от разликите във философиите, които изповядваме, тук ни събра човеколюбието, милосърдието", заяви Румен Ралчев - Велик Приор на Велик Приорат България на Ордена на рицарите-тамплиери на Ерусалим.

"Днес обединяваме традициите, които Българският Червен има, и нашите възможности. Поводът е Хаити, но тук трябва да се роди ново мислене за дарителството", добави той.

Слави Бинев, дългогодишен дарител на БЧК, се обърна към всички присъстващи с думите, че „днес се обединяваме около един нов морал и пренебрегваме многовековните проблеми между нашите организации, за да помогнем на братя и сестри в беда".

„Същевременно помагаме и на хората в България да открият доброто начало в себе си, и на хората по света - да разберат, че българите са състрадателен и достоен народ", каза още той.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан предаде благословията към общото начинание на Негово Светейшество българския Патриарх Максим и подкрепата на Българската православна църква и нейния Свети Синод.

„Българската православна църква е майка-хранителка на душевните ценности на българите. Призовавам всички български граждани, независимо от вярата и етническата им принадлежност, да подкрепят това добро дело и да се впишат в моралната история на нашия народ с още един достоен жест", посочи той.

Генералният директор на БЧК Д-р София Стоименова разказа за мащабната операция на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в Хаити, където в момента работят над 10 000 доброволци на международна мрежа.

Христо Григоров закри срещата с думите, че „нашият народ и този път ще докаже своите морални добродетели и ще излезе с достойнство от кампанията на БЧК в полза на пострадалите в Хаити".