КНСБ и КТ „Подкрепа" категорично не подкрепят и няма да подкрепят предложенията за промени в Кодекса за социалното осигуряване във вида, внесен за обсъждане на днешното заседание на Министерски съвет.

Това се заявява в обща за двата синдиката декларация.

Мерките, с които настоящото правителство очаква „да върне доверието на хората в пенсионната система", предлагат същото поколение, което страда от липса на доходи и възможности за трудова реализация, да приеме безропотно ново утежнение на условията за достъп до пенсия, предупреждават синдикатите.

С уточнението, че за последните 10 години същото поколение е понесло нарастване на възраст и стаж за пенсиониране (стажът - с 14 г. за жените и с 12 за мъжете, а възрастта за жените с 5 години, а за мъжете с 3).

Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа" се обръщат към своите структури, че въпреки дадения мандат да отстояват аргументирани и ясни позиции, въпреки положените усилия в разговорите и преговорите с работодатели и правителство, предложенията на двата национално представителни синдикати не бяха чути.

Ръководствата на двата синдиката считат, че трудовите хора в България, синдикалните членове и организационни структури следва да вземат решение за това как да се противопоставят на накърняването на техните права и интереси, за конкретните начини и средства, включително и чрез прилагане на всички разрешени от закона действия, с цел защита правата и интересите на хората на наемния труд.
Тези действия също така следва да бъдат обвързани съобразно времето на разглеждане на законопроекта в Народното събрание.

По-трудният достъп до пенсия, орязаните права на хората от Първа и Втора категория труд, без да са подобрени условията на работа за тези професии, провокира остро социално напрежение сред работниците и служителите.

КНСБ и КТ „Подкрепа" не приемат философията на предлаганите промени. За пореден път заявяваме, че проблемът с дефицита на НОИ може да бъде решен с осигуряването на повече приходи, а не с орязване на разходи, подчертават синдикалистите.

Според тях въпросите за по-висок стаж за пенсиониране и за увеличение на пенсионната възраст могат да решават само в дългосрочен план демографски проблеми и по същество нямат нищо общо с ефективността на пенсионната система.

Те ще оставят нови десетки хиляди български граждани, без възможност да работят и да натрупат изискваните години/стаж за пенсия и без реални изгледи да получават заслужените си през годините пенсии в близък до трудовите им възнаграждения размер.

Синдикатите изтъкват, че за тях е необяснима липсата на координация в позициите на отделните правителствени институции и представители по отношение на предлаганите промени.

Синдикалните централи припомнят, че на среща с тях лично министър-председателят Бойко Борисов е подкрепил ключови предложения, поемайки конкретен ангажимент за реализацията на мерките: 

  • през септември правосъдният министър Маргарита Попова да изготви и внесе необходимите промени в Наказателния кодекс за  криминализирането на укриването на осигурителни вноски; 
  • финансовият министър Симеон Дянков спешно да изготви фискални разчети за ефекта от евентуално вдигане на осигурителната вноска с 2% от 01.01.2011 г. до размера и от 2009 г.; 
  • незабавно да бъдат разработени допълнителни мерки за повишаване събираемостта на осигурителните вноски от НАП.

Необясними са действията на правителството за прибързано разглеждане от Министерски съвет на промените в КСО без одобрението на социалните партньори и в разрез с позицията на министър-председателя Бойко Борисов и парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ, се казва още в синдикалната декларация.

Според тях предлаганите промени не гарантират финансова стабилност на НОИ (очакванията са за едва 73 млн. лв. икономии за 2011 г. като резултат от всички тези драматични и болезнени мерки) и са в противоречие с договореното с парламентарната група на ГЕРБ и другите парламентарно представени партии обсъждане на пенсионната реформа през месец септември.

КНСБ и КТ „Подкрепа" апелират още веднъж към министър-председателя Бойко Борисов да внесе яснота в посланията на правителството като лично заяви конкретно дали ще бъде търсен обществен консенсус преди внасянето на каквито и да било промени в пенсионната система, или правителството само ще понесе отговорността за промените.