129 хиляди италианци са посетили страната ни през цялата 2014 година с цел туризъм. Това е с 19% повече от предходната 2013 година. Само за първите 5 месеца на настоящата 2015 близо 40 000 италиански туристи са дошли в България.

С тези данни се похвали министърът на туризма Николина Ангелкова на форум за туризъм „България - Италия.

На него тя каза още, че италианците са привлечени от летните, зимните курорти и възможностите за градски туризъм в страната ни.

По време на последния зимен сезон туристите от Италия у нас са 24 000, което също е значително повече от изминалите години.

Министър Ангелкова обърна внимание и на културно-историческия туризъм, който България и Италия биха могли да развиват заедно.

Предпоставка за общи действия е и фактът, че страната ни заедно с Италия и Гърция се нарежда на първите три места в Европа по отношение на културно-исторически обекти.

Икономически погледнато, министърът на туризма посочи, че износът от България към Италия през последната 2014 година е в размер на 2 млрд. евро, а вносът - 1,8 милиарда евро.

„Италия е на 10-то място по отношение на чуждестранните инвестиции у нас", се похвали още министър Ангелкова и поясни, че италианците имат най-голям интерес към енергетиката, туризма и търговията на страната ни.

По време на форума министър Ангелкова напомни за важността за развитието на туризма, като посочи, че той формира до 14% от БВП на страната ни.

Именно заради това тя изтъкна, че правителството се е захванало със задачата да утвърди страната ни пред света като интересна и целогодишна туристическа дестинация.

"За" общия обмен на мнения и усилия с цел развитие на туризма между България и Италия се обяви и министърът на културните ценности и туризма на Италия Дарио Франческини. Макар и още на старта на тези усилия, той обяви, че през декември ще се проведе отново такъв туристически форум, като този път домакин ще е Италия.

Министър Франческини увери, че ще работи за това да се увеличат туристите, които идват от България към Италия и съответно от Италия в България. Той похвали страната ни и по-специално столицата ни, като изтъкна, че няма такъв голям град като София в света, където от центъра на града да се стига до планина само за 20 минути.