От началото на 2017 г. се пенсионираме по-късно и работим повече. Това приеха депутатите с окончателно гласуване на второ четене на Кодекса за социално осигуряване (КСО). 97 депутати подкрепиха това, 20 бяха против, а 10 се въздържаха.

Припомняме, към момента право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

От 31 декември 2016 г. възрастта се ще се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца за жените до 2029 г., а после - с по 3 месеца, до достигане на 65-годишна възраст. За мъжете възрастта ще скача с по 2 месеца до 2018 г., а от тогава - с по 1 месец. Осигурителният стаж също ще расте - до 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Не мина предложението на Патриотичния фронт и на БСП за замразяване на годините и стажа. ПФ категорично не подкрепя текста на вносителя за ръст във възрастта и стажа за пенсиониране, предупредиха предварително патриотите.

Ощетявате гражданите и ги лишавате от възможността да се пенсионират. Милиони българи ще станат просто донори на системата и ще изхранват маргинални общества, които паразитират върху нея, гласи мрачната прогноза на Димитър Байрактаров. Според него доверието в системата не се постига с тези клиширани мерки.

Да спре нарастването на възрастта за пенсиониране, защото това отговаря на очакванията на българите. Това настоя социалистът Георги Гьоков от парламентарната трибуна по време на дебатите по промените в КСО. Червеният депутат направи  препратка към референдума, за който бе отделен почти целият работен ден на народните избраници.

Гьоков посъветва вместо хората да бъдат питани за електронното гласуване, да се потърси мнението им относно увеличаването на възрастта за пенсиониране. 99% щели да гласуват, че не желаят. Не знам, като излезете от тази зала, как ще обяснявате на хората по районите, че им вдигате възрастта и стажа, за да не могат да се пенсионират, възмути се социалистът.

Кодексът бе изцяло гласува и приет след продължили повече от 7 часа дебати във вторник вечерта.