Нови по-кратки срокове за строителството на пътния възел Бургас-Созопол-Средец обяви премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка на мащабния инфраструктурен проект.

По думите на Борисов, целият обект трябва да бъде завършен с един месец предсрочно - на 1 юни 2012 година.

Новите по-кратки срокове няма да се отразят на качеството на строителните работи, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Сега съществуващото кръстовище е с отдавна изчерпана пропускателна способност. То е едно от най-критичните за страната по концентрация на пътнико поток през летния сезон.

Пътният възел се намира на път "Бургас - Созопол" и път "Средец - Бургас". Поради стратегическото му място той ще се реализира по Проект "Транзитни пътища V" - комплексно хармонизиране на републиканската пътна мрежа, в рамките на Лот 25 за територията на област Бургас.

Обектът ще се финансира с държавен заем от Европейска инвестиционна банка и съфинансиране от държавния бюджет. Стойността на проекта е 4 184 119.29 евро, без ДДС

За изпълнител на обекта след проведени процедури е избран "Хидрострой" АД гр. Варна.

Строителният надзор е стойност 148 122 лв. без ДДС и ще се изпълнява от "Пътинвестинженеринг" АД.Срокът за изпълнение на договора е осемнадесет месеца - до средата на 2012 г. обектът трябва да бъде завършен.