Поведението на премиера на Хърватия по отношение на мерките за справяне с имигрантската криза е „патетично".

Това заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от АП.

Той отбеляза, че вместо да критикува Унгария хърватският министър-председател Зоран Миланович „трябва да каже какво е сгрешил по време на подготовката по приемането на мигрантите и защо Хърватия не е способна да се справи с имигрантите, след като е изминал само един ден".

Вместо да се придържа към правилата на ЕС Хърватия поощрява хиляди мигранти да пресичат границата незаконно, което сега Унгария разглежда като углавно престъпление, добави той по време на среща със сръбския си колега Ивица Дачич и вътрешния министър на Сърбия Небойша Стефанович в Белград.

По-рано Хърватия започна да транспортира стотици мигранти до унгарската граница, заявявайки, че не може да се справи с потока.

„В момента хърватското правителство транспортира мигранти, в противоречие на законите в ЕС, към унгарската граница вместо да им предостави убежище и да се грижи за техните нужди", поясни Сиярто.

Будапеща обяви, че е започнала да изгражда ограда по границата с Хърватия и ще изгради „транзитна зона" до селцето Беременд, където мигрантите, навлизащи от Хърватия, ще могат да пуснат молба за убежище.