"Атака" са загрижени за родните потребители и производителите на хранителни продукти и предлага намаляване на ДДС върху хранителните продукти от сегашните 20% на 10%.
Националистите организираха дори специална кръгла маса по този повод, на която подробно обясниха мотивите си за това предложение.

Народният представител от "Атака" Илиян Тодоров обяви още в началото, че основната цел на подобна мярка е българските производители да имат по-високи доходи и развитие.

"Българските потребители на хранителни продукти са най-неравнопоставените граждани в Европа", алармира Тодоров и обясни, че размерът на ДДС върху храните у нас е един от най-високите в сравнение с останалите европейски страни.
Минималната ни работна заплата пък е най-ниската в Европейския съюз.

За да обясни подробно мотивите за предложението на „Атака", депутатът представи данни, според които ДДС върху храните у нас е 20%, 15 на сто е в Чехия, 13 на сто в съседна Гърция, 10 на сто в Испания и в Словакия и едва 3 на сто в Люксембург.
Именно в Люксембург минималната работна заплата е 1874 евро, а у нас - далечните 174 евро.

"Дори и с най-ниските доходи българите са принудени да заплащат много високи нива на ДДС", заяви още Илиян Тодоров.

Атакистите не се съгласяват с чутите вече критики на опозицията от ГЕРБ, както и на някои народни представители от БСП, че такова намаление с 10 на сто на данъка на храните ще принуди Европа да глоби страната ни.

"Атака" не приема това опасение, тъй като ДДС върху хотелските услуги у нас например е 9%, а в други европейски страни е доста по-висок.

За участие в кръглата маса в парламента бяха поканени и двама министри - на финансите Петър Чобанов и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Нито един от тях обаче не дойде лично, за да разгледа плюсовете и минусите на намаляването на ДДС върху храните.

Позицията на управляващите представи обаче зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, която се опита да обясни, че Европейската комисия прави проверки за всяко намаление на данъчните ставки и като цяло Европа е против подобни намаления.