Бунтовници на "Ислямска държава" плениха малка станция за суров петрол близо до северния иракски град Киркук. В момента на атаката там работели 15 служители, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ръководството на компанията и местните власти.

От ръководството на държавната нефтена компания North Oil Co потвърдили, че бунтовниците са похитили рафинерията в Кабаз, а 15-те служители са изчезнали, след като компанията загубила връзка с тях.

Получихме обаждане от един от работниците, който каза, че десетки бойци обграждат съоръжението и молят работниците да напуснат помещенията. Изгубихме контакт и предполагаме, че служителите ни може да са взети като заложници, заяви един от инженерите на North Oil Co.

Кюрдските сили пешмерга опитаха да отблъснат "Ислямска държава" от зоната на Кабаз. Това е малко нефтено находище, разположено на около 20 км югозападно от Кирчук, което произвежда по максимум 15 000 барела дневно.

Джихадистите от "Ислямска държава" плениха най-малко 4 нефтени рафинерии по време на настъплението си в териториите на северен Ирак през изминалото лято и започнаха да продават суров петрол и бензин, за да финансират операциите си.