Бургаските миньори са прекратили протеста си след повече от 40 часа престой под земята, съобщи „Хоризонт".

Това стана, след като днес им бяха преведени заплатите.

До 14.30 часа Националната електрическа компания е превела 480 хил. лева, които дружеството от своя страна преведе на „Мина Черно море - Бургас" ЕАД. Пълните възнаграждения на миньорите са били изплатени в края на работния ден.

Под бурните овации и викове „Юнаци!" на колегите им, миньорите бяха посрещнати пред входа за галериите.

По-рано двама мъже бяха изведени от рудника поради влошено здравословно състояние.

Припомняме, 61 работници протестираха на 300 метра под земята в рудника. Тази нощ никой от тях не е излязъл на повърхността. Техни колеги им носеха храна и вода.

Междувременно бе обявено обаче, че започналата като регионална стачка на миньорите от мина „Черно море" в Бургас вече е прераснала в национален протест на енергетиците.

Припомня се, че днес миньорите от Открит Въгледобив Перник и енергетиците от Топлофикация Перник блокираха движението на пътя Перник - София при Драгичево, в знак на солидарност към колегите си от мина Черно Море.
Миньорите от Въгледобив Бобов дол, също протестират предупредително, като ще останат един час повече под земята.
Обещанията им обаче са, че ако от Министерство на икономиката и енергетиката не вземат бързи мерки за решаване на наболелите проблеми в сектор енергетика, стачката им ще стане ефективна.

Изпратени са декларации за подкрепа от: Мини Марица-Изток, Мина Бели брег, ТЕЦ Бобов дол, Мина Чукурово, Топлофикация Перник, Топлофикация Сливен, Въгледобив Бобов дол, Мина Станянци.

Националната електрическа компания е превела 705 000 лв. към Мини Марица Изток по тристранно споразумение подписано между НЕК, Топлофикация „Сливен" и Мина Марица Изток, които също са доставчици на въглища за Топлофикация Сливен.

До сега НЕК е изплатила 71 % от дълговете си към Топлофикация Сливен, като по-голямата част от тях са за 2013г. В момента НЕК дължи на Топлофикация Сливен около 3,6 млн. лв.

Миньорите заявяват - няма да спрем, отношението към нас е обидно. Нека работещите в Министерство на икономиката и енергетика, БЕХ и НЕК да си спрат заплатите, да видят как се живее без пари, предлагат миньорите.