Земеделският министър Димитър Греков направи няколко внезапни проверки за хода на изкупната кампания за тютюна в населени места от Хасковска област.

Греков, кметове на населени места и тютюнопроизводители от региона обиколиха изкупвателните пунктове в селата Шишманово, Брягово, Надежден, Иваново, Върбово, Орешец и Малко Градище.

Бе направена и оценка на критериите за качеството на тютюна, използвани от представителите на фирмите-изкупвачи.

„Реших лично да проверя ситуацията в област Хасково. В едни села кампанията върви с пълна сила, а цените за килограм тютюн надхвърлят миналогодишните, докато в други или няма пунктове, или предлаганите цени са доста под очакванията на производителите", обясни земеделският министър.

Той заяви, че държавата подкрепя тютюнопроизводителите и разчита на коректност от страна на фирмите-изкупвачи, която ще успокои ситуацията по места.

„Тези фирми трябва да са наясно, че тяхното отношение към тютюнопроизводителите е равнозначно на отношението им към българската държава", добави Димитър Греков, който в следващите дни ще направи подобни проверки в областите Кърджали, Смолян и Благоевград.