Писателят Георги Господинов е националният победител в категорията „печатни и онлайн медии" в рамките на Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване 2010.

Господинов спечели конкурса с материала си „Невидимите кризи", публикуван във в. „Култура".

„Невидимите кризи" е текст, четен от Господинов на 18 март 2010, в деня на откриването на Лайпцигския панаир на книгата.
Там българският писател бе сред 6-те европейски писатели, поканени от организаторите на панаира в програмата „Autorenspecial" да произнесат слово на тема Криза! Каква криза?.

Междувременно стана ясно, че Господинов дарява половината от наградата в полза на домове и ниституции, които работят с деца в затруднение, от бедни семейства, домове за деца без родители  предимно от страната - Бургас, Берковица, Дупница, с. Търнава.

Дарението е за закупуване на книги, като писателят е посочил някои от заглавията - Приказките на Андерсен, на Джани Родари, романите на Ерих Кестнер, Пипи Дългото чорапче и Мечо Пух, Ян Бибиян на Елин Пелин.

По думите на Господинов, тези деца трябва да имат спомен, че са държали книга в ръцете си.

Най-често, като става дума за тези деца и домове, ние мислим за дрехи, храна, играчки, нека има и книги, коментира още Георги Господинов.
Той уточнява, че въпросното дарение е част от лична инициатива, която е започнал през 2007 година - "Подари книга за Коледа".

Националният победител в категорията „аудиовизуални медии" е Екатерина Костова от пловдивската медия f2fTV за репортажа „Една история за малкия човек" - репортажа за бедността, която връхлита семейство Стоянови от Пловдив, само защото мъжът в него е лилипут.

Всички отличени получиха почетни грамоти, а победителите в двете категории получиха и наградата определена от ЕК за двамата национални победители - равностойността на 800 евро.

От българска страна в конкурса участваха 33 печатни/онлайн и 8 аудиовизуални материала, което е много над средното ниво за ЕС.

Националните победители бяха избрани от жури с членове: Елица Златева, Представителство на ЕК у нас, Милен Вълков, председател на СБЖ, Иванка Шалапатова, директор на фондация „За нашите деца", Борис Хамалски, главен редактор на „Вътрешна информация" в БТА, Кирил Вълчев, водещ на „Седмицата" по Дарик радио и Радиона Никова от ДАЗД.