Царят е гол. Така лидерът на СДС Мартин Димитров коментира положението на вицепремиера Цветан Цветанов. Според Димитров вътрешният министър вече няма никакъв авторитет и по този начин е невъзможно да се бори с организираната престъпност.

Съпредседателят на „Синята коалиция" посочи, че хората са гласували за възмездие и са очаквали правителството на ГЕРБ да се пребори с криминалния контингент заради самия профил на управляващите. Това, според Димитров, не се случва, като вина за липсата на осъдителни присъди има най-вече обвинението, което не може да предостави годни доказателства. По думите му, при сериозен доказателствен материал почти никой съдия не би си позволил да пусне на свобода даден престъпник.

От друга страна, масовото подслушване е довело до появата на страх в обществото, категоричен беше Мартин Димитров, който заяви, че хората буквално са спрели да говорят по телефона. Председателят на СДС заяви, че в момента в страната се шири милиционерщина - извършват се посегателства върху правата на гражданите, изтича информация и ставаме свидетели на полицейски произвол.

Като пример за неправомерните действия на службите, Мартин Димитров посочи намесата на „държавни служители" по време на местния вот в Разлог и случая в Горна Оряховица, когато се стигна до арести на лекари и четене на СРС в пленарна зала.

Ще го търпим ли това?", попита той, като посочи, че СДС е партия на свободните хора и е била създадена за борба с милиционерщината след падането на комунизма.

Съпредседателят на „Синята коалиция" беше категоричен, че нарушенията в гражданските права ще доведат до освобождаването на Цветан Цветанов при следващ по-голям скандал. Мартин Димитров посочи, че подобно е било и положението на Божидар Димитров, който е правил „гаф след гаф" и най-накрая е напуснал правителството.

Мартин Димитров коментира обвиненията, че „Синята коалиция" се е сближила с БСП. По думите му в момента социалистите повтарят действията на „сините", но това не означава, че са спрели да бъдат основен политически противник на СДС и ДСБ. Димитров заяви, че „Синята коалиция" не иска да сваля правителството, а очаква да бъдат поправени основните грешки.

Според него изказването на Цветан Цветанов, че „сините" искат Алексей Петров за вътрешен министър е израз на паника и желание да се покаже, че сегашният вицепремиер няма алтернатива. Това, според Димитров, е погрешно схващане. Той посочи, че не е добре точно от ГЕРБ да говорят за бившия съветник на ДАНС, защото управляващите са тези, които са поддържали контакти с него.

Лидерът на СДС заяви, че партията не олеква политически заради поведението си в парламента, като посочи, че от 4 поискани министерски оставки, те са получили 3 и единствено Мирослав Найденов е запазил поста си. Олекват ГЕРБ и „Атака", които се правят, че не виждат милиционерщината, заяви Мартин Димитров.