В полицейското управление в Свиленград е образувано бързо производство срещу шестима мъже от Харманли, които са помогнали на незаконно преминали границата да избегнат наказателно преследване.
Производството е за престъпление по чл. 294 ал. 2 връзка с ал. 1 връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

По делото са отделени материали и по второ бързо производство срещу 23-годишен гражданин на Тунис за превеждане през държавната граница на група от хора. Разследването е чл. 280 ал. 2  от Наказателния кодекс.

Двете бързи производства са под ръководството на районната прокуратура.

Припомняме, в нощта на 31 юли граничен патрул от Свиленград попада на лек автомобил и два микробуса.
При проверката на трите превозни средства граничните полицаи откриха общо 60 души6-има от тях са български граждани, 54 души са преминали нелегално на територията на България. Чужденците, сред които имало и непълнолетни, заявили, че са от Сирия и Ирак.

Водач на нелегалните имигранти е 23-годишен гражданин на Тунис, който ги превел от Турция в България. Шестима мъже  от град Харманли чакали гражданите на Сирия и Ирак на българска територия.

Чуждите граждани са задържани в ГПУ - Свиленград. Част от тях са подали молби за предоставяне на бежански статут у нас. Срещу друга част от чужденците са предявени обвинения по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс - незаконно преминаване на държавната граница на Република Турция с Република България.

На 3 август 2015 г. по искане на Районна прокуратура-Свиленград е наложена от районния съд постоянна мярка „задържане под стража" на 23-годишния гражданин на Тунис.

Спрямо шестте лица от Харманли е взета мярка „парична гаранция". Те признават вината си.

До седем дни двете бързи производства ще бъдат внесени в съда.