Софийската градска прокуратура постанови проверка във връзка с публикации в пресата от 20 август за идеята на Българския национален съюз за създаване на Национална гвардия.

Проверката следва да установи дали има данни за извършени престъпления против националното и расово равенство, против реда на управлението, включително носене без право на формени дрехи или служебни знаци, съобщават от прокуратурата.

Проверката ще бъде насочена и към установяване наличие на връзка между т. нар. "Национална гвардия" и Българския национален съюз, която противоречи на Конституцията, на Закона за политическите партии за забрана за образуване на военизирани формирования.

Проверката ще бъде извършена от прокурор от Софийска градска прокуратура със съдействието на служители от Национална служба сигурност и полицията.

Припомняме лидерът на Българския национален съюз Боян Расате представи идея за изграждане на Българска национална гвардия. Предложението дойде след двата дни на напрежение в ромската част на столичния квартал „Красна поляна".

Националната гвардия да бъде в помощ на органите на МВР при потушаване на масови безредици, в защита на българските граждани при тормоз или в помощ на хората при природни бедствия, обявиха от БНС.
Членуването в гвардията ще бъде доброволно, а финансирането й ще се осъществява чрез дарения.