Половин тон марихуана е открит в автомобил по време на митническа проверка на ГКПП "Кулата" на 29 април 2015 година.

Автомобилът е управляван от гръцкия гражданин Клеантис Димопулос.

Незаконният товар е открит с митнически рентген, който открива тайник по цялата дължина на пода на полуремаркето.

В тайника са намерени 275 броя пакета с общо бруто тегло около 531 кг. суха тревиста маса. На полевия тест е реагирала на марихуана.

Клеантис Димопулос е задържан на 1.05.2015 г. с прокурорско постановление до 72 ч. по обвинение за контрабанда на наркотици (чл. 242, ал. 2, пр. 1 от НК). Искането на прокуратурата за постоянното му задържане под стража е уважено от ОС - Благоевград на 3.05.2015 г.

Подробности бяха предоставени в Петрич на специален брифинг на главсека на МВР Георги Костов и говорителя на Окръжната прокуратура Весела Стоилова. Акцията е реализирана с участието на Агенция „Митници", „Гранична полиция" и новосформираното звено „Наркотици" към ГДБОП.

Задържаната марихуана е с произход от Албания. Точното й количество е 545 кг.

Костов, цитиран от БГНЕС, обясни, че в началото на миналия месец новосформираното звено е получило информация от партньорска служба, че страната ни е част от канал за транзит на наркотични вещества. Регистрирана у нас гръцка фирма ползвала за транспорта на дрогата товарни автомобили с българска регистрация. По думите на главсека, информацията е прецизирана бързо и е установен интересен кръг от гръцки фирми и товарни автомобили.

Първата реализация на партньора от европейските служби е реализирана на 19 април във Великобритания. Тогава са задържани 25 кг кокаин. Закопчани са албански граждани.

На 29 април на ГКПП-Кулата се появил автомобил с българска регистрация. Гранична полиция информирала ГДБОП и заедно с митничарите започнали проверка. Автомобилът бил шофиран от 44-годишния гръцки гражданин Георгиус Клеанатос. Той бил издирван в Шенгенската информационна система. Наложена му е постоянна мярка „задържане под стража", обяви от своя страна прокурор Весела Стоилова.

Автомобилът е преминал през рентгена на Агенция „Митници" на 30 април. Именно тогава е открит наркотикът. 275-те пакета са били положени в шасито под товара, който бил пластмасови изделия. Шасито е било повдигнато с кран.

Началникът на отдел „Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков обясни, че автомобилът е тръгнал от Албания.  Пътят минавал през Гърция и България. Цената на дребно на заловената марихуана в Белгия, която е била крайната дестинация, е 2.5 млн. евро.