В Крим ситуацията остава нестабилна и се запазва заплахата от дестабилизация, провокирана от външни сили.
За това предупреди руският президент Владимир Путин, посочвайки и че се подготовят кадри за противодействие на диверсии и други подривни актове, съобщи агенция Новости.

Руският президент не посочва конкретни имена, а само отбелязва, че „в някои столици откровено се говори по този въпрос" и „говори се за нуждата от провеждане на подривна дейност и формиране на съответни структури за това, вербуват си и се подготвят кадри за саботажи и провеждане на радикална пропаганда."

„Очевидно, че се запазва заплахата от едни или други външни сили да дестабилизат ситуацията на полуострова - може да бъде разиграна националистическата карта, или да се използват някои грешки, пропуски или неефективни действия на властите", обяснява Путин и посочва, че тези рискове е нужно да се отчитат.

Целта на тези външни сили, според Путин, е „да се срине нормалния живот на хората, да се попречи на социално-икономическото развитие на региона".

Президентът подчертава, че федералните и местните власти са длъжни оперативно да реагират на всички такива опити на външни сили да дестабилизират Крим, макар и без да се преувеличава или нагнетява напрежение.

Руските погранични служби в рамките на миналата година за задържали повече от 800 души за нарушаване на пограничния режим между Украйна и Крим, съобщава Интерфакс, позовавайки се на данни, получени от пограничните служби.

За 7 месеца са били задържани повече от 500 нарушители и повече от 300 нарушители на режима в пограничните зони.
Основно нарушителите за граждани на Украйна, които искат да минат границата с фалшиви документи.

Руският президент Владимир Путин се намира от началото на седмицата в Крим, където се провежда изнесено заседание на правителството.

Днес се състоя съвещание на федералните органи по сигурността, съвместно с властите на Крим и Севастопол на тема обезпечаване на законността и сигурността на полуострова.
В работата му взеха участие премиерът Дмитрий Медведев, секретарят на президентската администрация Сергей Иванов, директорите на ФСБ Александър Бортников и на Следствената служба Александър Бастрикин и др.