Избор на имам предизвика напрежение във велинградското село Света Петка, съобщава Дарик радио. Местните хора разказват, че скандалът се разраснал заради това, че загубилият конкурса имам се настанил в джамията и започнал да води проповедите.

Говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов съобщи, че напрежението е овладяно.

По думите на районния мюфтия Абдула Салих, който бил на мястото, през лятото двама жители на селото с имамско религиозно образование се явили на конкурс. Единият от тях спечелил надпреварата. Загубилият обаче събрал поддръжници и не допуснали имама да започне да изпълнява задълженията си в джамията.

През юли районният мюфтия депозирал официални жалби до полицията и прокуратурата във връзка с проблема, но и до този момент от институциите няма реакция.

Районният мюфтия твърди, че двамата кандидати за имам на селото са съседи, което довело до непрекъсната вражда между тях в продължение на месеци. Тази сутрин се стигнало и до юмручен бой, размяна на нецензурни реплики и обиди между двата лагера.

Ще въведем ред, но не можем да определим кой ще е имамът на селото, коментираха от полицията. Говорителят Мирослав Стоянов коментира, че религиозните въпроси са изцяло в ръцете на религиозните институции, които трябва да ги решават. Той е категоричен, че полицията във Велинград няма да допусне нарушаване на обществения ред, а разногласията между религиозни лица трябва да бъдат изяснявани от други институции - Районното и Главното мюфтийство.