Руският премиер Владимир Путин обеща спешна финансова помощ на новите власти в Киргизстан.

Всичко, което се случи е вътрешен проблем на Киргизстан. Ситуацията обаче в икономиката и в социалната сфера е критична и временното правителство ни помоли да им окажем помощ", представи идеите си Путин по време на правителствено заседание.

Той посочи, че държавната хазна е празна, а предишното ръководството на страната е разхищавало и на практика е унищожило всичко.
"Това нас естествено не ни засяга, но тъй като винаги сме имали добри отношения с народа на Киргизстан, сме длъжни, особено в трудни моменти, да поддържаме нашите приятели.

Владимир Путин отбелязва, че до края на седмицата Русия ще бъде готова с конкретно предложение. Очаква се помощта да бъде в размер над 50 милиона долара. Сумата бе посочена от финансовия министър Алексей Кудрин.

Според киргизката агенция Кабар обаче Русия ще предостави 20 милиона долара като хуманитарна помощ и кредит от 30 милиона по линията на Руската банка за финансиране на селското стопанство.

Президентът Дмитрий Медведев вчера предупреди, че Киргизстан се намира на границата на гражданска война и разделението на юг и север може да стане във всеки един момент.
Особено важно е да предотвратим кръвопролитията", предупреди Медведев.

Русия е обезпокоена от последните събития в Киргизстан, тъй като смята, че страната при една дестабилизация може да се превърне в база на крайни ислямисти.
При такива конфликти се създава благоприятна почва за радикални организации и може Киргизстан да се превърне във втори Афганистан", каза Медведев.

Лидерът Роза Отумбаева се срещна с помощник-секретарят на САЩ за Южна и Централна Азия Робърт Блейк. След срещата той заяви, че САЩ гледа с оптимизъм на новото правителство и са готови да окажат помощ, за да излезе страната от сложната ситуация.

И Русия, и САЩ имат интереси в иначе неразвитата икономически страна най-вече заради стратегическото й положение в Централна Азия. И САЩ и Русия разполагат с военни база в Киргизстан, за които плащат големи наеми.

Вчера Отумбаева потвърди, че договорът на САЩ за ползване на базата „Манас" ще бъде продължен, въпреки че не уточни какъв ще бъде срокът.