С плакати „Държавната прегръдка = Могилино", „Институциите не са майка" родители протестираха пред НДК срещу новия проект за Закон за закрила на детето.

С новите текстове родителите се третират като „доставчици на храна и дрехи", а семействата като „биологичен развъдник", заяви, цитиран от Дарик, един от организаторите на протеста - Орлин Райков.

Родителите са против новите текстове в закона, за които смятат, че дават възможности за по-голяма намеса на държавата в отглеждането на децата.

Протестът ни е срещу проекта за закон за детето, който на практика отнема родителските ни права в полза на държавата. Една добре звучаща фраза - права на детето, на практика скрива един стремеж за нов социален експеримент", каза още Райков.

По думите му това е едно социално инженерство от най-опасен тип, което е насочено към разруха на семейството и на най-съкровената връзка - родители-деца.

Това е един безмилостен закон към нас като родители и към нашите деца. Целта на родителите трябва да е достигане до най-високия жизнен стандарт на децата, това е член 10, която милостиво държавата е поверила на родителите", заявява още Райков.

Той е категоричен, че проектът третира родителите „като някакви слуги, обслужващ персонал, на които им отнето възможността да възпитават - дори терминът възпитание е махнат от законопроекта, това е, което обявиха".

Припомняме, проектът е на общественото внимание вече няколко месеца и предизвиква доста противоречиви реакции, стигащи до пълното му отхвърляне.