Дойде и Бойковата пролет, сега е лято и есен, и зима ще дойде.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в предаването На 4 очи по Нова телевизия, в отговор на критиките на бившия премиер Сергей Станишев, че ще дойде Бойковата зима.

Разбирам болката на колегата Станишев, допълни Борисов. За съжаление и сезоните ги свързва с мен, похвали се той.

Сега е Бойково лято, хората са на море, почиват, посочи още той.
Според очакванията на министър председателя по време на Бойковата зима хората ще карат ски и ще им е добре.

От огромния брой теми, по които бе препитан премиерът, се откроиха акцентите, свързани с доклата на ЕК, финансовата криза, престъпността и съдебната система, енергетиката.

Борисов беше категоричен че правителството действа изключително праволинейно - не е вдигнало нито ДДС, нито е свалило плоския данък.
„Ние не се изкушихме като много други европейски държава, включително Великобритания, да вдигнем данък добавена стойност."

„Това, че някой има интерес да ни изкара колебаещи се. Ние сме много праволинейни", каза Борисов.

На въпрос кой е този някой, премиерът заяви, че има щаб, който се занимава с това: „Станишев, едни евреи, едни които ги задържаха с маса пари в Австрия. Те по този начин пускат някакви уловки и това минава през сутрешни блокове..." 

Относно критиките на лидера на БСП, че е изхарчен фискалния резерв. Борисов отрече тази информация и уточни, че е заварил фискален резерв в размер на 6,4 млрд. лв., а в момента е малко над 5 млрд.

Да обръщаш внимание на Станишев е безумие, ядосано посочи той.

Къде са му магистралите. Селски улици ми е оставил, изтъкна министър-председателят. Не мога за една година да оправя 20-годишно бездействие, подчерта още Борисов.
Той обеща през 2012 година българите да отиват до морето по нова магистрала и изброи всички големи инфраструктурни проекти, по които кабинетът работи.

Ако искате друго, върнете си Станишев, върнете си царя", предложи още министър-председателят.

Особено разгорещено премиерът коментира как много обвиняеми и подсъдими се разболяват, след като бъдат арестувани. Петър Стоянов - Сумиста (сред арестуваните по операция „Килърите", б.р.) след ареста получил криза е веднага е откаран в болница.
Сако от своя страна е имал проблеми с простатата.
20 години хората страдат, а ние се интересуваме дали простата им е развалена, защото е мъжка болест, край с това, категоричен бе премиерът.
Не може елитни спортисти и изведнъж - с патерици, добави той.

Като измишльотини той определи опасенията на някои среди, че спецсъдът всъщност ще е един вид народен съд. Ние сме в ЕС и НАТО, кой ще ни разреши подобно нещо, попита на свой ред премиерът.

Той особено се ядоса, помолен да коментира критиките на Христо Бисеров от ДПС за бъдещия спецсъд:
„Не ме интересува Христо Бисеров. Бисеров предаде всички." Според него вместо Христо Бисеров да критикува правителството, да каже защо в ДПС не си сменят лидера и как така от Тунджа и Горна Арда лидерът им е взел 2 млн. лева комисионни.

Премиерът обеща, че в спецсъдилищата, които ще заработя от 1 януари 2011г., ще работят най-добрите съдии. Те ще се избират с конкурс, организиран от самата съдебна система.

Относно недоволството на съдиите от изказване на Борисов, че съдебната власт тежи като воденичен камък върху българския народ премиерът заяви: „ Ами да се оправят и да ни вдигнат като балон. Да ни вдигнат от тинята."

Той е категоричен също така, че съдиите трябва да бъдат проверявани, за да им бъде издаван допуск до класифицирана информация.
Щом мен ме проверяват, защо и тях да не проверяват, учуди се Борисов.

Според него няма защо съдиите да се притесняват, освен ако не крият нещо. Нима това не са най-кристално чистите хора, попита премиерът.

Според него проверките за допуск до класифицирана информация ще изчистят системата.

Кои мъркат сега? Тези, на които им излизат имотите по морето, изтъкна Борисов и призова - дайте малко да ги дисциплинираме.

Той подчерта, че десницата в момента е ГЕРБ и нарече „поредни глупости" обвиненията на сините, че „изпълнява енергийната стратегия на Първанов".

По въпроса за големия шлем (определение, дадено от президента преди години по повод Южен поток, АЕЦ Белене и петролопровода, б.р.) Борисов заяви категорично, че Южен поток е полезен за България, АЕЦ Белене ще го има, но само с европейски инвеститор, а Бургас - Александруполис няма да издържи на европейската експертна екологична оценка и ще бъде спрян.

Премиерът Бойко Борисов изброи някои от успехите на правителството ни до момента - усвояването на еврофондовете, последният евродоклад на ЕК и състоянието на банковата ни система.

Усвояваме 5-6 пъти по-добре от предишното правителство", заяви Борисов в предаването На 4 очи по Нова телевизия.

„Ние ще отидем на 40 - 50 % усвоямост на еврофондовете.", каза още той, като добави, че предстои президентът на Световната банка да посети страната ни. „Ще се договорим да ни изпратят експерти срещу свършена работа и те ще ни окажат помощ, за да подобрим усвояването на фондовете.", поясни премиерът.

Последният доклад на ЕК за България също е голяма победа за правителството, оцени Борисов.

На кой му е приятно да наричат България корумпирана държава? Ние нормалните хора се радваме на успехите."

Ако шефът на митниците Ваньо Танов не осигури приходите в бюджета той ще се прости с поста си съобщи още министър председателят и допълни - няма венчи хора.

Не съм доволен от работата на митниците, има сфери в които не се справят посочи Бойко Борисов.

Той не е доволен от работата на митниците в борбата с контрабандата, както и от изказванията на шефа на митниците и по точно от това, че ако бъде сменен, значи са победили олигарсите.

Кои олигарси, го попитах, разказа Борисов и допълни, че Танов има пълен картбланш за действие.