Българското външно министерство отправи за пореден път официално предупреждение към българските граждани да напуснат Сирия при първа възможност заради крайно влошената ситуация по сигурността в района, съобщиха от ведомството.

Предвид продължаващата дестабилизация на обстановката и критично нарасналата заплаха за сигурността, след многократните предупреждения за напускане на страната, отправени от външното ведомство чрез българските медии, всяко оставане в Сирия ще бъде изцяло на отговорността на всеки гражданин, подчертават то дипломатическото представителство.

Българското външно ведомство настоятелно препоръчва да не се предприемат и никакви бъдещи пътувания до Сирия до нормализиране на обстановката в страната.

Поради продължаващото усложняване на политическата обстановка в Ливан, остава в сила настоятелната препоръка на МВнР към всички български граждани да се въздържат от пътувания в цялата страна, освен при крайна необходимост.

Министерството на външните работи на страната ни продължава да следи внимателно развитието на ситуацията в Сирия и Ливан.

Препоръчваме на българските граждани, които вече се намират на територията на Ливан, да се регистрират в Посолството на България в Бейрут по телефона или чрез електронна поща, както и да имат готовност спешно да напуснат района. Предварителната регистрация и поддържаното на контакт с него ще позволят българските граждани, пребиваващи в страната да могат да бъдат информирани своевременно при критично увеличаване на риска за тях и за възможностите за реакция при възникване на извънредна ситуация, заключават от ведомството.

Припомняме, продължаващият повече от 2 години конфликт между сирийския режим на Башар Асад и сирийската опозиция, в която има и терористични групировки, ескалира, след като САЩ заплашват да атакуват Дамаск с ракети. Напрежението се увеличи след разпространените твърдения, че режимът на Асад е използвал химически оръжия на 21 август в предградия на Дамаск. Според САЩ при атаките са убити над 1400 души.

Миналата година президентът на САЩ Барак Обама обяви, че използването на оръжия за масово поразяване е „червената линия", която не трябва да бъде преминавана. За момента почти всички държави смятат, че разрешаването на сирийската криза може да се осъществи с политически средства. Подготвяната от Вашингтон атака се предполага, че ще бъде в рамките на няколко дни и ще се използват само ракети. Международната общност е скептична за военна интервенция.

Според САЩ тя е необходима заради блокираните от Русия и Китай няколко резолюции за Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

Над 100 хиляди сирийци са загинали във войната до момента. 5 милиона сирийци са останали без дом, а над 2 милиона са напуснали пределите на страната си като бежанци.