Висшият съдебен съвет ще представи системата за гласуване, чрез която се провеждат избори за административни ръководители в съдебната система, в т.ч. и предстоящият избор за председател на ВКС. Инициативата е на Ясен Тодоров - председател на ПК „Професионална етика и превенция на корупцията", съобщиха от ВСС. Демонстрацията ще се проведе в сряда и четвъртък.

Презентирането на изключително важната кадрова процедура в съдебната власт има за цел да предостави повече  информация, свързана с гаранциите за надеждност и сигурност на системата за гласуване, заявяват още от ВСС и допълват, че с това показват на обществеността, че осъществяват открита, прозрачна и публична процедура по гласуване и гарантират сигурността на системата.

Първите, които са получили покана да тестват системата на 20 август от 10:00 часа, са представители на организациите, които членуват в Гражданския съвет. В рамките на пробното гласуване те ще имат възможност да получат отговори на въпроси, свързани със системата. Ще бъдат запознати и с гаранциите за прозрачна и открита процедура по изборите в съдебната система, се казва още в съобщението.

На 21 август от 10:00 часа, да тестват системата за гласуване във ВСС са поканени посланиците на страните от ЕС в България, както и съветникът на ЕК по въпросите на МСО г-н Юри Тавание.