Президентът на Иран определи Израел за „злокачествен тумор", с който скоро трябва да бъде приключено.

Махмуд Ахмадинеджад държа реч по повод Международния ден Ал Кудс - антиционистки празник, който Техеран чества.

Ционисткият режим и ционистите са злокачествен тумор. Дори ако една клетка от тях бъде оставена на един инч палестинска земя, в бъдеще тази история ще се повтори, заяви иранският държавен глава, цитиран от АФП.

Във видимо емоционална реч Ахмадинеджад предрече и нов „ред в Близкия изток, в който Израел няма да съществува".
С помощта на Бог и народите, в новия Близък Изток няма да има и следа от американци и ционисти, зарече се той в речта си, излъчвана на живо по иранската държавна телевизия.

По думите му запазването на ционисткия режим е общо действие от страна на „най-арогантните западни правителства".
В тази връзка Ахмадинеджад призова мюсюлманския свят да сложи край на западната подкрепа за Израел.

Президентът на Иран беше категоричен, че западните нации никога няма да представляват модел и да имат значима роля за ислямския свят. Той изтъкна, че „враговете" са успели да създадат много конфликти в региона и добави, че се задава краят на ционистите и американското господство.
Свободата и демокрацията никога няма да дойдат от контейнерите на НАТО с оръжия и от намесата на западните нации, отсече той.

По време на честванията на антиционисткия празник хиляди иранци скандираха „Смърт на Америка", „Смърт на Израел".
Някои от протестиращите носеха ковчег с лика на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, а други изгаряха флага на САЩ, допълват френски медии.

Междувременно МигНюз съобщи, че силите за сигурност на Израел са засилили степента на готовност, тъй като има сериозни основания да се смята, че Ал Кайда готви мегатерористичен акт, като цел е израелската гражданска авиация.

В последните дни от оперативни източници са постъпили голям брой сигнали за готвен атентат срещу вътрешни и международни полети.

Високопоставени източници от силовите структури в Тел Авив коментират, че в подготовката на терористичния акт се е включила и иранската организация „Сили на Ал Кудс" (терористичното крило на Корпус на стражите на ислямската революция), както и ливанската Хизбула.

В момента е засилена охраната на израелските високопоставени лица, дипломати, военни от висок ранг, както и на бивши шефове на спецслужби.