Има една голяма част от българския бизнес, която продължава да не предоставя финансовите си отчети и то съвсем целенасочено. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по време на представянето на класацията на водещите Топ 100 фирми в икономиката на България.

Симеонов посочи, че сред най-големите нарушители са търговските вериги, които не искат да предоставят информация за оборотите и печалбите си. Те предпочитат да платят глобите, предвидени в закона, отколкото да предоставят финансовите си отчети.

В момента тези глоби са до 10 хил. лв. и не представляват проблем за големи компании, посочи Симеонов.

По думите му трябва да се направят промени в в законодателството, които да включват адекватни глоби. На въпрос на Money.bg дали на фирми, непредоставили отчети в срок, трябва да се налагат административни и търговски санкции, Симеонов заяви: "склонни сме да подкрепим всичко, което може да заработи и да даде резултат".

Шефът на БТПП заяви още, че предстоят събития, на които са поканени експерти да дадат мнения как този проблем може да бъде решен.

По отношение на класацията на българския бизнес Симеонов заяви, че общото впечатление за фирмите попаднали в нея е, че 2013 г. е била по-добра от 2012 г. с по-добри приходи, по-големи печалби и намаляване на задълженията.