Най-големият в света торент-портал The Pirate Bay обяви в своя блог, че завинаги закрива торент-тракера.

Вместо него ще се използват така наречените „магнитни" линкове, които се поддържат от повечето торент-клиенти, съобщава PCworld.bg.

Тези линкове позволяват да се мине изобщо без тракер, тъй като файловете, към които те водят, се свалят чрез децентрализирана мрежа.

Правоохранителите и други такива заинтересовани страни не могат да предотвратят разпространението на файловете, понеже в децентрализираната мрежа няма главен тракер, на който собствениците на авторските права могат да повлияят.

Напомняме, че в основата на работата на торент-мрежите лежи използването на централен сървър (тракер), който свързва компютрите на различните потребители, за да могат те да обменят информация помежду си.

В същото време, благодарение на използването на такива технологии, като DHT (Distributed Hash Table) и PEX (Peer Exchange), торент-клиентите могат да се намират един друг и без тракер.

Към момента технологията работи на такова ниво, че файловете могат да се свалят и споделят както и преди, даже ако самият тракер е недостъпен.