В Тунис е съставено ново правителство на националното единство, съобщи по телевизията премиерът Мохамед Гануши, който запазва поста си.

От кабинета излязоха министрите на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи. Вместо тях са назначени хора, които не са свързани с предишния режим, предаде ИТАР-ТАСС.

Новото коалиционно правителство бе съставено след продължили двудневни консултации на всички легални политически сили, които протичаха на фона на масови демонстрации с искания за пълно ликвидиране на политическото наследство на бившия президент Бен Али, който избяга от страната.

Външен министър стана Ахмед Унаи, дипломат от кариерата, съобщи АФП. Бившият главен прокурор Фархат Раджи ще поеме вътрешното министерство, а проф. Абделкарим Забиди ще ръководи отбраната.

В телевизионното си обръщение, в което съобщи за правителствените промени, премиерът заяви, че първите свободни избори в Тунис ще бъдат организирани от независима комисия и с международни наблюдатели, предаде Ройтерс.

Част от протестиращите посрещнаха с овации решението на Мохамед Гануши, но мнозина все още искат и оставката на премиера си.

Социалните протести, започнали в края на миналата година, доведоха до смъртта на над 100 души при сблъсъците между демонстранти и полиция. Обстановката в страната беше буквално взривена, след като 26-годишен младеж се самозапали заради тежките условия на живот и високата безработица.

Президентът Зин ел Абдин Бен Али напусна страната след 23-годишно управление, а сега Интерпол го издирва по обвинение, че е изнесъл от страната голяма парична сума.