За осъществяване на сделката с продажбата на 118 декара от Морската градина на холдинг "Варна", от холдинга са платили на длъжностни лица около 5 милиона евро подкупи.
Затова съобщи Кънчо Бонев от "Обединени граждански сдружения" във Варна, цитиран от БНР.

Той не пожела да назове източника на информацията, но уточни, че става дума за човек от бившия екип на областната администрация.

Според информатора бившия областен управител е получил 750 000 евро, а един от заместниците му - 500 000. Сумите са достигнали до 1 милион евро за заместник-министър и милион и половина евро за министър.

Парите са дадени за преодоляване на конкуренцията и бързо финализиране на сделката.

Според Бонев и негови колеги от неправителствени организации това е перфектна корупционна схема, за която е сезиран и главния прокурор.

От 12-те граждански сдружения поискаха оставката на новия областен управител Данчо Симеонов заради отказан достъп до документите по сделката.

От своя страна Симеонов уточни, че още на третия ден от встъпването си в длъжност той е издал заповед за предоставяне на част от документите на сдруженията и по този начин е изпълнил изискванията на Закона за достъп до обществена информация.