"Гранд корупционните схеми в енергетиката" вече са на бюрото на главния прокурор. Председателят на комисията за разследване на корупцията по високите етажи на властта Яне Янев занесе на Сотир Цацаров папките с разсекретени документи за злоупотреби в енергетиката по времето на кабинета „Станишев".

Янев представи документи, доказващи причинена вреда на държавата за над 90 милиона лева от енергийната мафия само от разликите между пазарната цена на електроенергията и цената, по която е продавана на фирмата EFT AG.
В документите има и информация за натиск от страна на бившия енергиен министър Румен Овчаров върху следователи, за да брани собственика на „Фронтиер" Красимир Георгиев.

Янев е информирал Цацаров за трима прокурори, които са нарушили процедурите и закона и са прекратили образувано досъдебно производство за далаверите в енергетиката. Става дума за Георги Тафров (СГП), Христо Граматиков (ВКП) и Стойчо Ненков от Софийска апелативна прокуратура.
Името на последния нашумя и покрай отказа му да протестира оправдателните присъди по делото САПАРД.

Лидерът на РЗС изтъкна, че във времето, когато ексглавният прокурор Борис Велчев е бил вече в процедура за избор на конституционен съдия е имало много големи безобразия: „ Въпросното дело, за което ние информирахме главния прокурор е 35 тома. Има и тройна експертиза от 700-800 страници. И само за четири дни Стойчо Ненков е написал прекратяване на досъдебното производство, а Христо Граматиков за 7-8 дни."

Няколко са вариантите, с които Янев си обяснява действията им - първо, оказан им е тежък политически натиск, второ, са получили подкупи и трето - и двете заедно.

Депутатът изтъкна, че след проверката е станало ясно, че не е спазен и принципът на случайно разпределение на делата и затова трябва да се направи незабавна проверка.

И докато Янев „разсекрети" имената на провинилите се прокурори, отказа да обяви тези, за които твърди, че са го заплашвали с цел да не разкрива данните от разсекретените папки.

Основанията за прекратяване на споменатото производство, започнало през 2010 година, е „изпращане на въпросната експертиза в глуха улица", посредством доклад на АДФИ.

Прекратеното през септември 2012 година досъдебно производство е сложено във фризера на прокуратурата, за да може да мине давностният срок и всичко да бъде потулено.
Ние искаме главният прокурор да възобнови делото, тъй като има достатъчно аргументи за това, настоя още Янев.

Янев обясни, че става въпрос за трайна енергийна корупционна схема 2004-2007 г., когато, по думите му, швейцарската фирма EFT е купувала от НЕК енергия с 30-70% по-евтина от това, което са плащали българските потребители.

Според него трябва да се разследва и периодът след 2007 година до 2011 година, защото тази порочна схема е обхванала управлението на четирима министри.

Във връзка с това дело е разпитван и бившият икономически министър Румен Овчаров: „Той твърди, че нищо не знае и не разбира, представил се е дори като невменяем. След това обаче последвал разпит на шефа на НЕК. Разбира се, че принципалът носи отговорност, защото тази енергия е разрешена да се продава от съответните министри", коментира Янев.

Той се обяви за незабавно премахване на чадъра над енергийната мафия, която се оказала свещената крава на прехода.

От своя страна заместник главният прокурор Борислав Сарафов обеща, че ще бъде сформирана специална група, която да работи по предоставените материали. Той обеща, че до края на седмицата ще има резултатите по проверката.

Сарафов заявя, че бил изненадан от всичко, което са му предоставили от комисията. За него обаче не бил изненада сигнала срещу Стойчо Ненков, предвид последните скандали около него.

Към момента споменатите прокурори са по работните си места, с изключение на Ненков, който е отстранен миналата седмица.

Малко преди срещата на Янев с Цацаров бе подаден сигнал за бомба в Съдебната палата, който обаче не стресна двамата и разговорът бе проведен. Медиите също не се изплашиха и изчакаха коментарите на лидера на РЗС.